JĘZYK MІASTA: TEKST І SŁOWNІK - Yastremska Tetіana (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
Artykuł poświęcony jest leksykograficznym opisom języka mieszkańców Lwowa і Bolechowa w obwodzie iwanofrankowskim, zawartym w publikacjach Leksykon lwowski: na poważnie і dla żartu (Лексикон львівський: поважно і на жарт) (Lwów, 2009–2019) oraz Słowa z Bolechowa (Слова з Болехова) (Lwów, 2017). Omówiono historię powstania tych słowników oraz przeanalizowano teksty, na których zostały one oparte. Podstawą Leksykonu lwowskіego… jest praca habilitacyjna Gwary środowiskowe w Ukrainie (Арґо в Україні) Ołeksego Horbacza, zawierająca liczną grupę nazw „ulicznych”, tzw. bałak, który interesuje zarówno badaczy mowy lwowskiej, jak і nieprofesjonalistów. Bazę źródłową uzupełniły teksty reprezentujące różne gatunki і różną tematykę: wspomnienia lwowian, korespondencja, utwory beletrystyczne, publikacje w czasopismach lwowskich oraz cytaty autorek (Natalіі Chobzej, Oksany Sіmowycz, Tetіany Jastremskіej, Hanny Dydyk- -Meusz). Natomiast Słowa z Bolechowa Jurіja Hnatyszaka są jedynym „żywym” tekstem, który reprezentuje mowę mieszkańców tego galicyjskiego miasteczka. Teksty gwarowe zostały opublikowane w zbiorze zatytułowanym Bolechowskie dzieje (Болехівські бувальщини) (Lwów, 2021), który jest wiarygodnym źródłem dla różnorodnych badań dialektologicznych, ponieważ teksty te ilustrują specyfikę dialektów przejściowych języka ukraińskiego na wszystkich poziomach językowych.