Wiadomości niepewne, fałszywe. Pogłoski, plotki, plotkowanie, plotkujący (na materiale gwarowym) - Wysoczański, Włodzimierz (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie konceptualizacji i werbalizacji wieści niesprawdzonej, pogłoski, plotki oraz plotkarstwa na materiale leksyki i frazematyki polskich gwar. Szczegółowszemu oglądowi poddano przekazywanie i rozpowszechnianie niepewnych wiadomości, rozsiewanie pogłosek, aspektowość plotki, zajmowanie się plotkami. Scharakteryzowano plotkujących, zaprezentowano waluowanie plotkowania i plotkujących. Dokonane rozważania semantyczne z odniesieniem do aspektów pragmalingwistycznych i słowotwórstwa, dotyczące działalności mownej, ukazują swoisty fragment w obszarze komunikowania się mieszkańców wsi.