Номінативна трансформація антропонім – займенник 3-ї особи однини в текстах інтерв’ю представників політичної еліти. Спроба теоретичного обґрунтування - Horonzhuk, Tetiana (Rozprawy Komisji Językowej, 2021)
Artykuł poświęcony jest przedstawieniu jednej z cech mówionego dyskursu politycznego – zastępowaniu antroponimów zaimkami trzeciej osoby liczby pojedynczej w tekstach 38 wywiadów z prezydentami Ukrainy. Wyniki badań, uzyskane za pomocą metod opisowej i porównawczej, elementów analizy dyskursu i analizy treści oraz obliczeń statystycznych, pozwalają wyodrębnić komponenty modelu teoretycznego. Jego cechy onomastyczne i gramatyczne ujawniają naturę antroponimu i zaimka, a tekstowe, komunikacyjne i stylistyczne elementy wyjaśniają wzajemną relację antroponimu i zaimka trzeciej osoby liczby pojedynczej w tekstach wywiadów.