Z historii dialektologii. Nieznana kartka z dziejów badań gwary sejneńskiej - Dubisz, Stanisław (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
Niemazurzące gwary sejneńskie stanowią wschodnią część gwar suwalskich. Ukształtowały się w okresie od XV do XVIII w. w wyniku osadnictwa pierwotnie białoruskiego, a wtórnie mazurskiego, prowadzonego na obszarze Wielkiego Księstwa Litewskiego. Pierwszego ich opisu dokonał Kazimierz Nitsch w 1909 r. Analiza tekstów zebranych w latach siedemdziesiątych XX w. do Nowego wyboru polskich tekstów gwarowych wykazuje znaczne ich nasycenie ogólnogwarowymi cechami polskimi i północnokresowymi, a nieznaczne cechami mazowieckimi przy wyraźnym ograniczeniu wyznaczników gwary w wypowiedziach przedstawicieli pokolenia średniego i najmłodszego. Potwierdza to tezę o dynamicznych procesach zanikania gwar ludowych w drugiej połowie XX w.