Kilka słów o moich rodzinnych lasowiackich gwarach - Ożóg, Kazimierz (Rozprawy Komisji Językowej, 2025)
Artykuł dotyczy ewolucji gwar Puszczy Sandomierskiej. Autor, autochton mówiący gwarą Górna, porównał swoje współczesne badania tej gwary ze stanem sprzed 50 lat, kiedy rozpoczynał obserwacje dialektologiczne. Wnioski dotyczą ewolucji gwary, jej stopniowego zaniku i zjawisk kulturowych, które sprzyjały tym procesom.