Zmiana systemu z większościowego na proporcjonalny w gminach powyżej 20 tysięcy mieszkańców w województwie łódzkim jako czynnik oddziałujący na liczbę i charakter komitetów wyborczych - Neumann, Jakub (Studia Wyborcze, 2020)
W artykule rozpatrywane jest oddziaływanie zmiany systemu z większościowego na propor-cjonalny w gminach powyżej 20 000 mieszkańców w województwie łódzkim na liczbę i charak-ter komitetów wyborczych. Po wprowadzeniu zmian w Kodeksie wyborczym spadła liczba zgłoszonych kandydatów, zarejestrowanych komitetów wyborczych i komitetów, które uzyskały przedstawicieli w radzie. Wzrosła liczba komitetów lokalnych w stosunku do komitetów ogólnopolskich, ale jednocześnie spadła liczba komitetów, które mają charakter tylko lokalny (nie są komitetami partyjnymi). Mandaty zdobyły przede wszystkim komitety partyjne i komitety burmistrzów.