Konsekwencje zmiany terminu głosowania w wyborach samorządowych w 2018 roku - Pyrzyńska, Agata (Studia Wyborcze, 2020)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza konsekwencji zmiany terminu głosowania w wyborach samorządowych, dokonanej ustawą z dnia 11 stycznia 2018 roku o zmianie niektórych ustaw w celu zwiększenia udziału obywateli w procesie wybierania, funkcjonowania i kontrolowania niektórych organów publicznych. W części wstępnej opracowania omówiono przesłanki, które stanowiły bezpośrednią przyczynę zmiany brzmienia art. 371 § 1 Kodeksu wyborczego w 2018 roku. W dalszej kolejności przedstawiono ewolucję konstrukcji terminu głosowania w wyborach samorządowych w kolejnych ustawach wyborczych, począwszy od 1990 roku. W części trzeciej i czwartej artykułu zostały omówione skutki, jakie wywołała zmiana terminu głosowania wprowadzona w 2018 roku. Szczególną uwagę zwrócono na brak systemowego podejścia ustawodawcy do nowelizacji art. 371 § 1 Kodeksu wyborczego.