Rozwój węgierskiego prawa wyborczego po 2010 roku - Halász, Ivan (Studia Wyborcze, 2019)
Po krótkim wprowadzeniu historycznym, studium dotyczy aktualnego ustawodawstwa węgierskiego. Prawo wyborcze na Węgrzech zawsze było skomplikowane, a obecne przepisy pod-trzymują tę tradycję. Nowe ordynacje wyborcze z 2011 i 2013 roku zrestrukturyzowały cały mieszany system wyborczy, który jest teraz bardziej otwarty dla członków węgierskiej diaspory, mieszkającej na całym świecie. Wybór metody jest szczególnie problematyczny. Obywatele węgierscy mieszkający za granicą, którzy nie mają oficjalnego adresu zamieszkania, mogą głosować na partyjne listy kandydatów jedynie drogą korespondencyjną. Obywatele, którzy nadal zachowali adres na Węgrzech, mogą głosować tylko w ambasadach. Członkowie mniejszości narodowych i etnicznych mieszkający na Węgrzech mogą po rejestracji korzystać ze specjalnego systemu reprezentacji. Lista kandydatów do samorządu mniejszości narodowych potrzebuje tylko 25% głosów potrzebnych do uzyskania mandatu przez partie polityczne. Jeśli nie osiągną takiej liczby głosów, mogą wysłać do parlamentu rzecznika bez prawa głosu. Obecnie tylko mniejszość niemiecka ma pełnoprawnego przedstawiciela w parlamencie. Inne mniejszości mają tylko rzeczników. Jednak każdy sofistyczny i skomplikowany system wyborczy jest wrażliwy. Tak jest również w przypadku Węgier.