Prawna regulacja kampanii wyborczych w Republice Czeskiej - Žák Krzyžanková, Katarzyna (Studia Wyborcze, 2020)
Artykuł zawiera analizę uregulowań prawnych kampanii wyborczych w Republice Czeskiej. Uwaga przede wszystkim zwrócona jest na zmiany, jakie przyniosła „ujednolicająca” ustawa nr 322/2016 Dz. U. Republiki Czeskiej, na mocy której znowelizowano wszystkie czeskie ustawy wyborcze. Poza uwagą nie pozostaje także orzecznictwo czeskich sądów, które pod wieloma względami współtworzy podejście do kampanii wyborczych. Przedstawione są także, rodzące problemy, rozwiązania obecnych uregulowań, które mogą działać nieproduktywnie i wręcz w niepożądany sposób wpływać na rzeczywiste konsekwencje uregulowań prawnych wobec działań kandydatów w trakcie walki wyborczej.