Głosowanie za granicą w świetle przepisów Republiki Słowackiej: aktualny stan prawny, wnioski i perspektywy na przyszłość - Domin, Marek; Demjanovič, Daniel; Takács, Daniel (Studia Wyborcze, 2020)
Artykuł zwraca uwagę na możliwość wykonywania prawa głosu z zagranicy w Republice Słowackiej. Po krótkim przeglądzie znanych metod głosowania z zagranicy omówione są obecne możliwości głosowania przez słowackich wyborców. Następnie dokonano analizy kilku inicjatyw ustawodawczych, które zostały poddane procesowi legislacyjnemu w ostatniej kadencji parlamentarnej i które miały zwiększyć możliwość głosowania z zagranicy. Artykuł zawiera także ocenę konstytucyjności istniejącej słowackiej regulacji prawnej dotyczącej głosowania z zagra-nicy, a na zakończenie wskazuje kierunek, w którym głosowanie z zagranicy może rozwijać się w przyszłości w świetle przepisów Republiki Słowackiej.