O potrzebie utrzymania cenzusu domicylu w wyborach do organu stanowiącego jednostek samorządu terytorialnego – uwagi na kanwie postulatów nowelizacji Kodeksu wyborczego - Pogłódek, Andrzej; Przywora, Bogusław (Studia Wyborcze, 2021)
Przedmiotem opracowania jest ocena zgodności z Konstytucją RP możliwości kandydowania do organu stanowiącego jednostki samorządu terytorialnego przez osoby, które nie zamieszkują na obszarze danej jednostki samorządu terytorialnego. Rozwiązanie takie było przedstawiane w toku prac nad ostatnimi zmianami w prawie wyborczym (druk sejmowy nr 2001, kadencja VIII). Przewidywano w nim m.in. umożliwienie kandydowania osobom mającym bierne prawo wyborcze do wszystkich organów jednostki samorządu terytorialnego na obszarze województwa w którym stale zamieszkuje (por. proponowane brzmienie art. 11 § 1 pkt 5).