Protesty wyborcze w wyborach Prezydenta RP. Teoria i praktyka - Januszkiewicz, Krzysztof (Studia Wyborcze, 2021)
Artykuł jest uzupełnieniem szczegółowym do tekstu pt. „Prawo do protestu przeciw wyborowi na Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej na tle ustawodawstwa Republiki Słowackiej i Czeskiej (Studia Wyborcze 2021, t. 31). Napisanie opracowania również bierze się z konieczności pochylenia się nad zagadnieniem praktyki rozpatrywania takiego protestu wyborczego przez pryzmat jego funkcji, czyli spełniania efektywnej ochrony rzetelności wyborów i poczucia sprawczości przez wyborcę, który ten środek zaskarżenia wnosi. Celem niniejszego opracowania będzie odpowiedź na pytanie, czy protest wyborczy, w obecnym kształcie, faktycznie wypełnia cele, jakie mu przydzielił ustrojodawca? Wniosek płynący z tego tekstu nie jest optymistyczny, bowiem standard zastosowany przez Sąd Najwyższy, w zakresie rozpatrzenia protestów wyborczych wniesionych w wyborach w 2020 roku, pokazał, niestety, co najmniej poczucie bezsilności i irytacji, ze strony skarżącego.