O gwarancjach realizacji swobód wynikających z zasady wolnych wyborów w systemie prawnym u progu XX-lecia międzywojennego - Czakowska, Marta (Studia Wyborcze, 2021)
Zasada wolnych wyborów stanowi podstawę funkcjonowania współczesnych systemów wyborczych oraz przeprowadzanych elekcji. Wolności determinujące dziś realizację zasady wolnych wyborów, tj. wyłaniania i zgłaszania kandydatów (list kandydatów), prowadzenia kampanii wyborczej oraz swobody preferencji wyborczych przy zapewnieniu jednoczesnego przestrzegania dyrektywy uczciwego procesu wyborczego mają swoją genezę w instytucjach wprowadzonych i praktykowanych tuż po odrodzeniu państwa polskiego.