Midterm. Specyfika wyborów do Kongresu USA w środku prezydenckiej kadencji - Turek, Maciej (Studia Wyborcze, 2021)
W artykule przeanalizowano cechy charakterystyczne wyborów do Kongresu USA, które odbywają się w środku prezydenckiej kadencji. Autor wskazuje dlaczego partia prezydenta z reguły traci w nich liczbę mandatów w Izbie Reprezentantów, w jaki sposób wyniki tych wyborów oddziałują na proces polityczny, czym różni się kampania w wyborach prezydenckich i wyborach midterm. Autor rozważa również elekcję roku 2018, zastanawiając się, czy w typologii wyborów midterm należy ją uznać za elekcję normalną, przygotowującą, kalibrującą, czy też innowacyjną.