Sondaże wyborcze a kształtowanie preferencji politycznych. Pytanie o zasadność ściślejszej regulacji prawnej - Bartoszewicz, Michał (Studia Wyborcze, 2022)
Realizacja czynnego prawa wyborczego dotyczy wprost jednostki, ale osadzona jest w kontekście społecznym. Wpływ opinii publicznej na indywidualnego wyborcę jest nie do uniknięcia. Ważnym środkiem tego wpływu są publikowane sondaże o preferencjach wyborczych. Niezbyt właściwa byłaby sytuacja, w której to głównie sondaże determinują wynik wyborów. Przedmiotem artykułu jest rola sondaży przedwyborczych w kampanii wyborczej oraz sposoby ich oddziaływania na wyniki wyborów. Nawiązano do ważniejszych, niekoniecznie idących w jednym kierunku, efektów sondaży wpływających na elektorat. W opracowaniu rozważono także zasadność dokładniejszej regulacji prawnej sondaży podczas kampanii wyborczej, zwłaszcza w zakresie ich publikowania.