Zasada powszechnego prawa wyborczego w świetle Konstytucji oraz Kodeksu wyborczego Ukrainy - Eckhardt, Krzysztof (Studia Wyborcze, 2022)
Artykuł ma na celu ukazanie aktualnego stanu prawnego i zarysowanie poglądów ukraińskiej doktryny w przedmiocie powszechnego prawa wyborczego. Szczególną uwagę autor kieruje na regulacje uchwalonego w 2019 r. Kodeksu wyborczego Ukrainy. Analiza jest prowadzona odrębnie dla prawa do głosowania, prawa do kandydowania i prawa do zgłaszania kandydatów. Autor dochodzi do wniosku, że mimo znacznych przeobrażeń ukraińskiego prawa wyborczego sposób ujęcia zasady powszechnego prawa wyborczego jest jego trwałym elementem. Zwraca także uwagę na ścisły związek pomiędzy prawem wyborczym a kształtowaniem się systemu partyjnego w Ukrainie.