Międzynarodowe standardy dotyczące głosowania przez osoby z niepełnosprawnościami - Hauser, Agata (Studia Wyborcze, 2023)
Celem artykułu jest zaprezentowanie standardów dotyczących głosowania przez osoby z niepełnosprawnościami stosowanych na poziomie międzynarodowym. Analizie poddane są regulacje i przykłady ich stosowania w ramach Organizacji Narodów Zjednoczonych oraz (na poziomie regionalnym) Rady Europy. Od czasu przyjęcia Konwencji ONZ o prawach osób niepełnosprawnych (z niepełnosprawnościami) na poziomie uniwersalnym widoczne jest dążenie do zapewnienia możliwości udziału w życiu politycznym wszystkich osób, w tym poprzez ich udział w głosowaniu. W orzecznictwie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka ciągle dopuszczalne są natomiast pewne ograniczenia w tym zakresie. Słowa kluczowe: głosowanie przez osoby z niepełnosprawnościami, prawo wyborcze, Komitet ds. Praw Osób z Niepełnosprawnościami, Komisja Wenecka