Kontrola finansowania partii politycznych wykonywana przez Państwową Komisję Wyborczą - Gwóźdź, Tomasz; Kołodziej, Dominik (Studia Wyborcze, 2023)
Przedmiotem artykułu są metody weryfikacji prawidłowości gromadzenia i wydatkowania środków finansowych przez partie polityczne. W pierwszej kolejności przeanalizowano cele działalności partii politycznych, a także formy powstawania ich majątku. Następnie omówiono sposoby weryfikacji prawidłowości w zakresie finansowania partii politycznych. Uprawnienia kontrolne w tym zakresie zostały przyznane Państwowej Komisji Wyborczej, która rozstrzyga o przyjęciu lub odrzuceniu składanych przez partie polityczne informacji finansowych za dany rok kalendarzowy oraz sprawozdań o źródłach pozyskania środków finansowych. Istotnym elementem rozważań są prawne konsekwencje odrzucenia informacji i sprawozdań, które mogą prowadzić do utraty prawa do uzyskiwania subwencji z budżetu państwa przez określony czas, co z kolei zagraża możliwości dalszego prowadzenia działalności statutowej przez partię polityczną. Na tym tle pojawiają się wątpliwości co do zgodności obowiązujących rozwiązań z Konstytucją RP. Na podstawie przeprowadzonych badań, w tym zwłaszcza analizy uchwał PKW, przedstawione zostały kwestie wymagające, zdaniem autorów, zmian legislacyjnych, wraz ze sformułowaniem postulatów de lege ferenda.