Hawajskie prawo wyborcze w latach 1864–1893 – prawo głosu i prawo wybieralności - Rakowski, Maciej (Studia Wyborcze, 2023)
W artykule przedstawiono zasady nabywania czynnego i biernego prawa wyborczego obowiązujące w Królestwie Hawajów w latach 1864–1893, tj. po wejściu w życie trzeciej konstytucji, zgodnie z którą parlament stał się jednoizbowy. Przedmiotem analizy były zasady dopuszczania do udziału w wyborze reprezentantów, a także wodzów (od 1887 r., gdy monarcha stracił prawo ich powoływania). Omówione zostały obowiązujące cenzusy wyborcze, zwłaszcza cenzus majątkowy oraz cenzus wykształcenia, które na Hawajach miały znaczenie szczególne, gdyż stały się narzędziem ograniczenia praw politycznych rdzennych mieszkańców wysp. Przedstawiono również zasady rejestracji wyborców oraz kandydatów, z czasem coraz bardziej szczegółowe.