Wybory Prezydenta Republiki Czeskiej w 2023 r. - Czyżniewski, Marcin (Studia Wyborcze, 2023)
Wybory w 2023 r. kończyły epokę Miloša Zemana, dwukrotnie wybieranego na urząd prezydenta Republiki Czeskiej. To właśnie prezydentura Zemana stała się głównym punktem odniesienia kampanii wyborczej. Zwycięzca wyborów, Petr Pavel, od początku kampanii prezentował wiarygodną ofertę nowej prezydentury, odmiennej od modelu Zemana. Jego hasło „Przywróćmy Czechom porządek i spokój” definiowało przyszłą prezydenturę jako czas odbudowy stosunków wewnętrznych charakterystycznych dla dojrzałej demokracji w stylu zachodnioeuropejskim oraz poszanowanie wartości, które kojarzyły się Czechom zarówno z okresem I Republiki, jak i kadencją Václava Havla. Pozytywny wizerunek Pavla wzmocnił jeszcze międzynarodowy kontekst wyborów – generał z doświadczeniem w strukturach NATO był odpowiedzią na obawy dotyczące bezpieczeństwa Republiki. Główny rywal Pavla, Andrej Babiš, miał oddany elektorat składający się z wyborców niezadowolonych z własnej sytuacji ekonomicznej, budował swój wizerunek jako obrońca ich interesów. Jednakże potrzeba zmiany modelu prezydentury okazała się w tych wyborach rozstrzygająca.