Aktualna konstytucyjno-polityczna dyskusja o skróceniu kadencji parlamentu w drodze referendum na Słowacji (przebieg, ocena, wynik) - Orosz, Ladislav; Chmielewski, Grzegorz (Studia Wyborcze, 2023)
Artykuł stanowi próbę przedstawienia aktualnej sytuacji prawnej w Republice Słowackiej w zakresie skrócenia kadencji parlamentu w drodze referendum. Zawiera, prócz omówienia samych regulacji, także prezentację przebiegu dotychczasowych zmian w omawianym obszarze oraz ich ocenę i skutki poruszanego problemu. Autorzy dokonują tego nie tylko na podstawie samej analizy legislacyjnej, w tym przede wszystkim tekstu Konstytucji. Wyraźnie uwzględniają też dotychczasowy dorobek Sądu Konstytucyjnego Republiki Słowackiej w tym zakresie. Samo skrócenie kadencji par- lamentu za pomocą referendum jest tematem istotnym z punktu widzenia nie tylko stabilności funkcjonowania organu ustawodawczego, ale również jego wpływu na cały system państwa, gdy weźmie się pod uwagę rolę parlamentu jako jednego z trzech fundamentalnych filarów demokracji. Ponadto poruszana problematyka ma charakter zdecydowanie dynamiczny i praktyka w tym zakresie dokonuje się na naszych oczach, czego efektem są najbliższe jesienne wybory parlamentarne na Słowacji. Autorzy opracowania uzasadniają też, dlaczego referendum, jako jedno z najlepszych rozwiązań dla podejmowania decyzji w państwie – w analizowanej sytuacji wcale najlepszym rozwiązaniem nie jest.