Szwedzka komisja ds. kontroli wyborów. Tryb rozpatrywania skarg wyborczych i odpowiednie stosowanie przepisów szwedzkiego kodeksu postępownia sądowego przy rozpatrywaniu skarg wyborczych - Wróbel, Aleksander (Studia Wyborcze, 2023)
Szwedzkie prawo zawiera interesujące rozwiązania dotyczące prawa wyborczego, a konkret- nie instytucji odpowiedzialnej za rozpatrywanie skarg wyborczych, będącej ostatnią instancją. W artykule autor bada funkcjonowanie Komisji ds. Kontroli Wyborów w Szwecji, jej skład, miejsce w systemie państwa, składanie i rozpatrywanie skarg wyborczych, a także odpowiednie stosowanie wybranych przepisów postępowania cywilnego i postępowania administracyjnego