Zarys teorii akumulacji władzy w polskich samorządach terytorialnych - Wałdoch, Marcin (Studia Wyborcze, 2024)
W niniejszym artykule autor podjął się badania korelacji Pearsona pomiędzy średnim odsetkiem zdobytych mandatów w radach miejskich wybranych miast w Polsce w wyborach samorządowych a średnią liczbą wyborców przypadających na jednego kandydata do rad miejskich w wybranych miastach w Polsce w latach 2006–2018. Wykryto silną korelację dodatnią pomiędzy tymi zmiennymi, co skłoniło autora do sformułowania zarysu teorii akumulacji władzy w polskich samorządach terytorialnych, dzięki której można wyjaśnić stopień koncentracji władzy w radach miejskich stopniem wykorzystania biernego prawa wyborczego przez obywateli.