Ochrona praw wyborczych w Serbii: nowe możliwości, krok do przodu czy krok wstecz? - Nastić, Maja (Studia Wyborcze, 2024)
Artykuł koncentruje się na analizie innowacji w obowiązującym serbskim ustawodawstwie wyborczym, które zostało uchwalone w 2022 r. Celem artykułu jest ocena, czy niedawno uchwalona ordynacja wyborcza przyczynia się do zapewnienia wyższego stopnia demokracji i przejrzystości w wyborze parlamentarzystów i radnych rad jednostek samorządu terytorialnego. Analizie poddano te działy prawa wyborczego, które dotyczą praw wyborczych, ich ochrony oraz roli komisji wyborczych i sądów. W drodze nowelizacji ordynacji wyborczej poszerzono podstawę korzystania z prawa wyborczego. Wzmocniono struktury administracji wyborczej poprzez wprowadzenie lokalnych komisji wyborczych, które pełniły funkcję szczebla średniego. Dwustopniowy system ochrony praw wyborczych został unowocześniony poprzez wprowadzenie nowego narzędzia prawnego: wniosku o unieważnienie głosowania w komisji wyborczej. Szczególną uwagę zwraca się na skuteczność nowych mechanizmów prawnych chroniących prawa wyborcze oraz praktykę komisji wyborczych i sądów w ich postępowaniu.