Wybrane problemy prawa wyborczego na podstawie analizy raportów Biura Instytucji Demokratycznych i Praw Człowieka - Wieczorek, Jakub (Studia Wyborcze, 2024)
W artykule zostały poruszone istotne problemy polskiego prawa wyborczego wyłonione na podstawie raportów misji oceny wyborów Biura Instytucji Demokratycznych i Praw Człowieka. Wybór problemów został oparty na kryterium ich wpływu na główne instytucje oraz zasady prawa wyborczego. W rezultacie opisano problematyczne zagadnienia związane ze sposobem nowelizowania przepisów wyborczych, składem Państwowej Komisji Wyborczej oraz sposobem przeprowadzenia głosowania i liczenia głosów. Analiza raportów, orzecznictwa, przedmiotowej literatury oraz aktualnego i poprzedniego brzmienia aktów normatywnych pozwoliła na przedstawienie problemów, ich istoty oraz ewentualnych postulatów de lege ferenda.