Zasada tajności głosowania w wyborach a wybory do sejmu i senatu połączone z ogólnokrajowym referendum z 15 października 2023 roku. O niejednoznaczności aktywizmu na rzecz ochrony konstytucyjności procesu wyborczego - Cebula, Adam (Studia Wyborcze, 2025)
W artykule przeanalizowano naruszenia zasady tajności głosowania w wyborach parlamentarnych i referendum z 15 października 2023 r., podkreślając ich fundamentalne znaczenie dla instytucji demokratycznych wyborów. Tajność głosowania jest gwarantowana przez Konstytucję RP oraz Kodeks wyborczy. Podczas wyborów parlamentarnych z 2023 r., odbywających się równocześnie z ogólnokrajowym referendum, problemem stała się procedura rejestrowania faktu niepobrania karty referendalnej przez wyborców, co mogło ujawniać ich polityczne preferencje. Eksperci zajmujący się prawem wyborczym krytykowali użycie w tym przypadku jednego spisu wyborców, wskazując, że może to naruszać tajność głosowania. Państwowa Komisja Wyborcza oraz Sąd Najwyższy odrzuciły te zarzuty, uznając, że sama procedura nie narusza odpowiedniej zasady konstytucyjnej. Uwzględniając fakt, że istotne kontrowersje w doktrynie dotyczą wykładni samego pojęcia tajności głosowania – w tym kwestii, czy jest to jedynie prawo wyborcy, czy także jego obowiązek – autor wskazuje na szerszy kontekst historyczny i współczesne wyzwania organizacyjne związane z wyborami, podkreślając, że tajność głosowania to niezbędny element ochrony demokratycznych procesów wyborczych, zwłaszcza w perspektywie intensywności współczesnych konfliktów politycznych i potencjalnych nacisków na wyborców.