Wybory prezydenckie na Białorusi w 2015 roku: https://doi.org/10.26485/SW/2018/26/3 - Czwołek, Arkadiusz (Studia Wyborcze, 2018)
Wybory prezydenckie na Białorusi w 2015 roku posiadały niedemokratyczny charakter. Ponownie na prezydenta wybrano Aleksandra Łukaszenkę. Opozycja polityczna nie potrafiła wypracować spójnej strategii wyborczej. Nie powiodły się również próby konsolidacji środowisk demokratycznych oraz wystawienia wspólnego kandydata. Wybory prezydenckie przebiegały pod pełną kontrolą reżimu i według wcześniej sprawdzonego schematu. W odróżnieniu od poprzednich wyborów prezydenckich w 2010 roku, reżim nie zdecydował się na masowe represje powyborcze. Spokojny przebieg wyborów prezydenckich w 2015 roku ułatwił Białorusi podjęcie dialogu politycznego ze strukturami zachodnimi (UE, RE, OBWE).