Prawo do informacji o wyborach: https://doi.org/10.26485/SW/2018/25/5 - Frydrych-Depka, Anna (Studia Wyborcze, 2019)
Badania opinii społecznej oraz liczba oddawanych głosów nieważnych, zwłaszcza w wyborach samorządowych, pokazują, że Polacy mają niewielką wiedzę z zakresu prawa wyborczego. Jest to ze wszech miar zjawisko niepożądane. Informacja o wyborach zdaje się niezbędnym elementem do podjęcia świadomej decyzji wyborczej. Czym jest informacja o wyborach? Odpowiedź na to pytanie wynika nie tylko z konkretnych przepisów kodeksu wyborczego. Kwestie te należy rozpatrywać szerzej. Bez wątpienia nakłada się na nie również regulacja ogólna wynikająca z ustawy o prawie dostępu do informacji publicznej, a także regulacje prawa międzynarodowego czy interpretacja podstawowych reguł rządzących wyborami.