Meksykańskie prawo wyborcze w głosowaniu z 1 lipca 2018 roku - Complak, Krystian (Studia Wyborcze, 2019)
Autor zajął się przełomowym głosowaniem powszechnym w historii Meksyku, które odbyło się 1 lipca 2018 roku. W ich wyniku rządząca krajem przez ponad 70 lat Partia Rewolucyjno-Instytucjonalna (PRI) poniosła największą klęskę, uzyskując słaby, trzeci, wynik wyborczy. W jej miejsce wyłoniło się nowe stronnictwo. Zdołało ono zdobyć nie tylko urząd prezydenta kraju, ale też większość w obu izbach Kongresu Unii. Jeszcze raz w historii świata obywatele pokazali, że są w stanie odsunąć od władzy – w sposób pokojowy nie uciekając się do nielegalnych form zmiany rządzących tak zwanej rewolucji – partię jedyną czy dominującą w określonym państwie. Wiele czynników wskazuje ze będzie to PRI-bis. Jeśli tak, to jeszcze raz potwierdzi się twierdzenie, że łatwo zmienić rządzących, ale trudno sposób sprawowania władzy w państwie. Oby tak się nie stało.