Ocena funkcjonalności zmian wprowadzonych do Kodeksu wyborczego w 2018 roku w świetle doświadczeń wyborów samorządowych - Michalak, Bartłomiej (Studia Wyborcze, 2019)
Celem artykułu jest dokonanie oceny funkcjonalności zmian wprowadzonych do Kodeksu wyborczego przed wyborami samorządowymi w 2018 roku, które istotnie zmieniły polskie prawo wyborcze zarówno w treści o charakterze politycznym, organizacyjnym, jak i w zakresie przejrzystości oraz uczciwości procesu wyborczego. Najważniejsze z nich dotyczyły funkcjonowania administracji wyborczej… (zwiększenie liczby komisarzy wyborczych, powołanie Korpusu Urzędników Wyborczych oraz podwójnej liczby obwodowych komisji wyborczych przy jednoczesnym uprzywilejowaniu dużych komitetów wyborczych w procesie zgłaszania kandydatów do tych komisji), warunków ważności głosu (nowa definicja znaku „x”), zmniejszenia maksymalnej liczby kandydatów na karcie do głosowania oraz wprowadzenia instytucji obserwatora społecznego wyborów.