Demokracja i wybory w Kostaryce – fenomen w skali regionu środkowoamerykańskiego - Kowalczyk, Zuzanna (Studia Wyborcze, 2020)
Artykuł poświęcony jest procesom wyborczym w Kostaryce. Opisano ich zarys od momentu demokratyzacji państwa, uwypuklając wyjątkowość funkcjonowania kostarykańskiego systemu politycznego na tle regionu. Przedstawiono elementy systemu politycznego o szczególnym znaczeniu dla przebiegu i funkcjonowania systemu wyborczego w kontekście konsolidacji demokracji i kształtu systemu partyjnego.