Prawa wyborcze obywatela Unii Europejskiej - Mucha, Krzysztof (Studia Wyborcze, 2020)
Niniejsze opracowanie dotyczy przepisów prawa Unii Europejskiej oraz prawa krajowego w zakresie udziału w wyborach obywateli Unii Europejskiej korzystających ze swobody przepływu osób. W artykule zostały poddane analizie rozwiązania prawne w zakresie czynnego i biernego prawa wyborczego do Parlamentu Europejskiego oraz w wyborach lokalnych. Ponadto w ramach opracowania wskazano w jakim zakresie obowiązujące regulacje prawne spełniają swoją funkcję i zabezpieczają interesy obywatela UE w ramach polskiego prawa wyborczego.