Wybory w dobie koronawirusa – Republika Czeska - Jirásková, Věra (Studia Wyborcze, 2021)
Artykuł poświęcony jest szczególnym warunkom, w jakich odbywały się wybory w Republice Czeskiej w 2020 roku. Na ich przebieg miały wpływ ograniczenia w związku z ogłoszeniem stanu wyjątkowego, zmieniły się również odpowiednie regulacje prawne. W okresie po ogłoszeniu przez Prezydenta Republiki Czeskiej wyborów do Izby Poselskiej, które mają się odbyć w październiku 2021 roku, Sąd Konstytucyjny uchylił kilka przepisów ustawy o wyborach do parlamentu. Dlatego Parlament dąży obecnie do osiągnięcia porozumienia w sprawie nowego prawodawstwa (nowej prawnej regulacji).