Referendum w Republice Słowackiej. Teoria i praktyka - Krunková, Alena (Studia Wyborcze, 2021)
Tematem artykułu jest referendum jako podstawowa forma demokracji bezpośredniej, jego regulacja konstytucyjna i praktyczne zastosowanie w Republice Słowackiej. Poddano także analizie konstytucyjną koncepcję referendum, z naciskiem na jego rozwój legislacyjny i praktyczne wdrożenie w ramach funkcjonowania niepodległego państwa po 1993 roku. Wskazano na pewne problemy interpretacyjne wynikające z praktyki aplikacyjnej oraz jej konstytucyjne implikacje, opierając się na orzecznictwie Trybunału Konstytucyjnego Republiki Słowackiej.