Zakłócenia przepływu informacji i incydenty w procesie wyborczym - Czakowski, Michał (Studia Wyborcze, 2022)
Bezpieczeństwo każdego państwa związane jest z zapewnieniem ograniczenia dostępu do pewnych informacji istotnych dla jego funkcjonowania. Dlatego też tworzone są systemy ochrony informacji. We współczesnym świecie, w XXI w., informacja towarzyszy człowiekowi na każdym etapie jego aktywności czy to o charakterze zawodowym, czy prywatnym. Informacja podlega przetwarzaniu oraz utrwalaniu w różnorodnych formach, począwszy od formy ustnej, przez pisemną w tradycyjnym wymiarze, po zastosowanie środków elektronicznych. Do nadrzędnych celów państwa należy zatem zaliczyć zapewnienie należytej ochrony informacji, tj. bezpieczeństwa informacji.