Pandemia COVID-19 a popularyzacja alternatywnych sposobów głosowania. Kilka uwag na kanwie przypadków Federacji Rosyjskiej i Ukrainy - Klinytskyi, Illia (Studia Wyborcze, 2022)
W artykule, na przykładzie rozwiązań wprowadzonych w ostatnim czasie na Ukrainie i w Federacji Rosyjskiej, rozważono wpływ pandemii COVID-19 na wzrost zainteresowania prawodawców alternatywnymi sposobami głosowania (ASG). Analiza ustawodawstwa obu krajów prowadzi do wniosku, że w warunkach epidemii zaistniała tendencja do zwiększania frekwencji wyborczej i zapewnienia reprezentatywności wyników wyborów poprzez wprowadzenie do procedur wyborczych ASG, z wykorzystaniem narzędzi oferowanych przez nowe technologie. W sytuacji epidemii ASG okazały się efektywnymi i bezpiecznymi formami realizacji zasady bezpośredniości wyborów, a zarazem nie ujawniły się okoliczności wykazujące, że ASG doprowadziły do wypaczenia treści oddanych przez wyborców głosów. Na Ukrainie w warunkach pandemii Gabinet Ministrów zdecydował się zapewnić przebywającym w izolacji wyborcom udział w wyborach, gwarantując im możliwość głosowania w miejscu zamieszkania. Z kolei w Rosji zdecydowano się na wykorzystanie e-votingu w Moskwie oraz głosowania za pośrednictwem operatora pocztowego w całym kraju.