Prawne aspekty głosowania korespondencyjnego w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych Ameryki - Rudnik, Wojciech; Janukowicz, Jan (Studia Wyborcze, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie instytucji głosowania korespondencyjnego na przykładzie Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych, jako państw z najdłuższą tradycją związaną z tą formą głosowania. Przedstawiona została historia rozwoju instytucji od jej powstania do współczesnego kształtu. W zakresie obecnie obowiązujących procedur głosowania listownego analizie poddano Wielką Brytanię oraz stany Kalifornia i Oregon. Poruszono problematykę wyborów wyłącznie korespondencyjnych, a także oceniono wpływ głosowania za pośrednictwem poczty na frekwencję wyborczą. Omówiono przestępstwa wyborcze powiązane z głosowaniem korespondencyjnym oraz kwestię zabezpieczeń pakietów wyborczych, w szczególności weryfikacji podpisów.