Zbieg terminów wyborów – analiza dylematów i zagrożeń - Flis, Jarosław; Gąsior, Tomasz; Lorenc, Katarzyna (Studia Wyborcze, 2022)
Opracowanie zostało poświęcone analizie zagrożeń, napięć oraz innych zjawisk, jakie mogą się pojawić w wyniku koincydencji terminów wyborów. Skupiono się w nim na sytuacji, w której w zbliżonym lub wręcz tożsamym czasie miałyby się odbyć wybory do polskiego parlamentu i wybory organów władz lokalnych. Podjęto przede wszystkim zagadnienia zarządzenia wyborów, „kalendarza wyborczego”, działań organizacyjnych, frekwencji wyborczej, sympatii wyborców, wyjątkowo rzadko poddawane szczegółowej analizie kwestie podwójnych kandydatur, problematykę decyzji w zakresie formy komitetów wyborczych, kwestie limitów wydatków. Zwrócono ponadto uwagę na wątpliwości co do ciszy wyborczej.