Glosa do postanowienia Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 24 października 2018 r. w sprawie o sygn. akt II OW 145/18 - Perz, Adrian (Studia Wyborcze, 2022)
Glosa stanowi wyraz aprobaty dla rozstrzygnięcia, zgodnie z którym do postępowania reklamacyjnego na nieprawidłowości w rejestrze wyborców nie stosuje się przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego. Reklamacja powinna być rozpoznawana według przepisów Kodeksu wyborczego, ze względu na brak przepisów odsyłających do stosowania Kodeksu postępowania administracyjnego. Przyjęcie ewentualnej analogii do spraw z zakresu ewidencji ludności czy dowodów osobistych stanowiłoby oczywiste naruszenie zasady legalizmu, podważając tym samym zaufanie obywateli do organów władzy publicznej, które winny działać w ramach wyraźnie przyznanych kompetencji, w przewidzianych przez prawo formach, stosując dedykowane procedury.