Wyłączenie trybu pilnego oraz zasada ciszy legislacyjnej jako ustrojowe gwarancje stabilności tworzenia prawa wyborczego - Perz, Adrian (Studia Wyborcze, 2023)
Prawo wyborcze stanowiące poddziedzinę prawa konstytucyjnego można określić jako zespół norm prawnych mających decydujące znaczenie ustrojowe ze względu na kształtowanie przez nie procesu wyborczego, w wyniku którego formują się organy sprawujące władzę w imieniu obywateli. Normy te charakteryzuje zatem ich systemowa doniosłość dla ustroju państwa. Powoduje to, że proces legislacyjny norm wyborczych powinien być odporny na próby ich instrumentalnej zmiany, wprowadzanej dla konkretnych wyborów czy określonej opcji politycznej, w pośpiechu, incydentalnie czy z pominięciem opinii publicznej. Przepisy prawa wyborczego powinny zapewniać obywatelowi obiektywnie możliwość podjęcia decyzji o skorzystaniu z czynnego czy też biernego prawa wyborczego, urzeczywistnić ideę wpływu każdego głosu na wynik wyborów, tworzyć jasne, równe i sprawiedliwe ramy prowadzenia kampanii wyborczej. Takie ukształtowanie norm wymaga istnienia gwarancji stabilności tworzenia prawa wyborczego pochodzących wprost z ustawy zasadniczej. Podstawowe znaczenie ma zabezpieczenie prawa wyborczego przed stosowaniem trybu pilnego oraz zasada ciszy legislacyjnej, gwarancje te nie są jednak pozbawione wad.