Wykorzystanie przez wyborców metody głosowania korespondencyjnego i głosowania przez pełnomocnika na przykładzie Częstochowy - Ruksza, Paweł (Studia Wyborcze, 2023)
Artykuł przedstawia i porównuje stopień wykorzystania przez wyborców w Częstochowie dwóch metod głosowania alternatywnego na podstawie wyborów do Sejmu RP i Senatu RP w 2011, 2015 i 2019 r., samorządowych w 2014 i 2018 r. oraz posłów do Parlamentu UE w 2014 i 2019 r., a także wyborów Prezydenta RP w 2015 i 2020 r. Analiza głosowania przez pełnomocnika i głosowania korespondencyjnego została przeprowadzona w odniesieniu do regulacji prawnych, a przede wszystkim kręgu adresatów mogących skorzystać z tych metod. Autor wskazuje, jaką metodę w poszczególnych wyborach częściej wybierali głosujący i czy miało to wpływ na aktywizację elektoratu oraz frekwencję wyborczą z punktu widzenia zasady powszechności wyborów.