Pół wieku doświadczenia. Preferencje polityczne Polaków powyżej 50. Roku życia - Pieniężny, Dawid (Studia Wyborcze, 2023)
Markery wieku w badaniach preferencji politycznych w Polsce są źródłem bardzo interesujących zależności. Wiek wyborcy potrafi w dużym stopniu determinować jego postawę w czasie głosowania. Artykuł ma na celu ukazanie tych zależności dzięki krytycznej analizie literatury, w odniesieniu do danych uzyskiwanych w badaniach exit poll kolejnych elekcji parlamentarnych, w zestawieniu z badaniem wykonanym przez autora po wyborach do Sejmu w 2019 r. Zaprezentowane są różne, znane w literaturze przedmiotu podejścia teoretyczne mówiące o przyczynach zmiany poglądów politycznych lub jej braku wraz z wiekiem wyborcy. Tak przeprowadzona analiza ma odpowiedzieć na pytanie: Jakie preferencje wyborcze określonych grup wiekowych wyborców będą dominować w Polsce w niedalekiej przyszłości?