Możliwość głosowania dla wszystkich? Alternatywne metody głosowania jako instrumenty służące realizacji zasady powszechności wyborów w polskim systemie wyborczym - Sromecki, Jakub (Studia Wyborcze, 2023)
Pandemia COVID-19 pokazała, jak ważną rolę w systemie wyborczym odgrywają alternatywne metody głosowania. Ich dostępność umożliwia udział w wyborach w sytuacjach nadzwyczajnych, służąc tym samym realizacji zasady powszechności wyborów. Ich brak natomiast uniemożliwia realizację zasady powszechności wyborów w pełnym zakresie. Dowodzi to ścisłego związku pomiędzy zasadą powszechności wyborów a alternatywnymi metodami głosowania. W opracowaniu omówiono wskazane zagadnienie na tle polskiej praktyki konstytucyjnej. Celem rozważań jest rozstrzygnięcie, czy alternatywne metody głosowania obecne w polskim systemie wyborczym spełniają swoją funkcję. Prezentację rozpoczyna wyjaśnienie znaczenia zasady powszechności wyborów. Następnie dokonana zostaje analiza prawna dwóch alternatywnych metod głosowania dostępnych w polskim systemie: głosowania korespondencyjnego i głosowania przez pełnomocnika. Ma ona na celu wykazanie, że obecne w polskim systemie wyborczym alternatywne metody głosowania nie zapewniają skutecznej realizacji zasady powszechności wyborów. W konsekwencji konieczne jest wprowadzenie konkretnych reform na przyszłość. W artykule przedstawiono konkretne propozycje zmian w tym zakresie, przy czym ich zakres obejmuje zarówno modyfikacje dostępnych metod, jak i rozszerzenie katalogu poprzez wprowadzenie nowych metod.