Zmiany w polskiej administracji wyborczej po nowelizacji Kodeksu wyborczego w 2023 r. - Pyrzyńska, Agata (Studia Wyborcze, 2024)
Celem artkułu jest analiza zmian, jakie zostały dokonane w polskiej administracji wyborczej na podstawie Ustawy z dnia 26 stycznia 2023 r. o zmianie ustawy – Kodeks wyborczy. Refleksji poddano zarówno zmiany odnoszące się do pozycji stałych organów wyborczych, jak i organów powoływanych ad hoc. W pierwszym przypadku ciekawe jest to, że choć ustawodawca nie zmienił regulacji bezpośrednio określających ich status, to dokonał modyfikacji innych przepisów i rozwiązań Kodeksu, co w efekcie może wpłynąć na pozycję tych organów w przyszłych procesach wyborczych. W przypadku organów niestałych zmiany są dostrzegalne prima facie; część z nich ma charakter techniczno-organizacyjny, inne wręcz przeciwnie – znacząco przeobrażają istotę modelu polskiej administracji wyborczej. W ramach rozważań podjęta zostanie także próba odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób tak liczne zmiany odnoszące się do organów wyborczych mogą wpłynąć na proces wyborczy, w szczególności na jego uczciwość i rzetelność. W pracy wykorzystano metodę dogmatyczno-prawną oraz przeprowadzono analizę dorobku doktryny prawa konstytucyjnego i wyborczego.