Wybory w dobie pandemii COVID-19. Problemy dotyczące przeprowadzenia głosowania we Francji i w Polsce w 2020 r. - Cłapińska, Katarzyna (Studia Wyborcze, 2024)
Celem opracowania jest przedstawienie problemu przeprowadzania głosowania w trakcie pandemii COVID-19 w sposób zapewniający ochronę praw podstawowych, w zakresie dotyczącym prawa do głosowania. Sytuacja taka miała miejsce zarówno w Polsce, jak i we Francji. W pierwszym przypadku chodziło o organizację wyborów prezydenckich, a w drugim o przeniesienie II tury wyborów samorządowych. Znacząca jest tutaj obserwacja podejścia sądów konstytucyjnych do kwestii zbadania problemu zgodności z konstytucją przeniesienia terminu wyborów. W Polsce postępowanie zostało umorzone, natomiast we Francji Rada Konstytucyjna przystąpiła do rzetelnej oceny zgodności ustawy z postanowieniami Konstytucji V Republiki Francuskiej. W artykule zestawiono dwa porządki prawne i porównano sposoby radzenia sobie z przeprowadzeniem głosowania w trakcie pandemii w obu państwach.