Bezpłatny transport do lokalu wyborczego jako działanie na rzecz zwiększenia frekwencji wyborczej (na przykładzie gmin województwa łódzkiego) - Truszkowski, Mikołaj (Studia Wyborcze, 2024)
W artykule przedstawiono wybrane zagadnienia związane z nowelizacją Kodeksu wyborczego uchwaloną przez Sejm 26 stycznia 2023 r. Przedmiotem analiz były działania na rzecz zwiększenia frekwencji wyborczej poprzez organizację bezpłatnego transportu do lokali wyborczych, a także praktyka stosowania odpowiednich przepisów Kodeksu wyborczego na przykładzie gmin województwa łódzkiego. Przedstawiono również zagadnienia związane z zasadą równości i ciszą legislacyjną. Przeprowadzone badania dowodzą nikłego zainteresowania wyborców proponowanymi rozwiązaniami prawnymi, pomimo zaskakująco wysokiej frekwencji wyborczej.