Wybory samorządowe na Węgrzech – ewolucja prawa oraz powolna wymiana podmiotów - Wojnicki, Jacek (Studia Wyborcze, 2024)
Węgry są podzielone administracyjnie na 19 województw oraz stolicę Budapeszt. Województwa są następnie podzielone na 175 okręgów (járás, liczba pojedyncza: járás). Stolica Budapeszt jest natomiast podzielona na 23 dzielnice (kerületek, liczba pojedyncza: kerület). Na prawach województwa funkcjonują 23 miasta. Władze lokalne tych miast mają rozszerzone uprawnienia, ale nie są samodzielnymi jednostkami terytorialnymi. Samorząd lokalny na Węgrzech składa się z rad miejskich i burmistrzów wszystkich wsi, miasteczek i miast w kraju, w tym 23 dzielnic Budapesztu, a także zgromadzeń ogólnych wszystkich 19 komitatów (województw) i miasta Budapeszt. Wybory samorządowe odbywają się co pięć lat jesienią, po regularnych wiosennych wyborach do Zgromadzenia Krajowego (co 4 lata). Wybory samorządowe odbyły się ostatnio na Węgrzech 13 października 2019 r. Kandydaci z koalicji Fidesz–Chrześcijańsko-Demokratyczna Partia Ludowa (KDNP), która w ciągu ostatnich trzech cykli parlamentarnych zgromadziła konstytucyjną większość w węgierskim Zgromadzeniu Krajowym, zdominowali je zarówno na poziomie miast i miasteczek, w tym Budapesztu, jak i na szczeblu komitatów, przy czym – jak to ukazuje praktyka lokalna – w małych miasteczkach i na wsiach w przywołanych elekcjach dominowali kandydaci formalnie niezależni.