Algorytmy jako narzędzia manipulacji wyborczej zagrażające współczesnym demokracjom - Stępień-Załucka, Beata (Studia Wyborcze, 2025)
Współcześnie nowoczesne technologie zawłaszczają kolejne aspekty życia ludzkiego. Niemal w każdej dziedzinie człowiek staje się zależny od komputera. Taki stan rzeczy pociąga za sobą wiele korzyści, ale także zagrożeń, z których, paradoksalnie, społeczeństwo coraz mniej zdaje sobie sprawę. Właściwie można postawić tezę, że rozwój nowoczesnych technologii jest odwrotnie proporcjonalny do powszechności wiedzy o zagrożeniach, jakie z tym rozwojem się wiążą. Taka sytuacja jest zaś szczególnie niebezpieczna z perspektywy ustroju – demokracji. Obecnie bowiem właściciele algorytmów potrafią bardzo precyzyjnie wykorzystać wspomniane narzędzie, algorytmy, w kampaniach wyborczych i doprowadzić do ich realnego wpływu na ostateczny wynik wyborczy. W artykule ukazano mechanizm działania algorytmów, za pomocą którego są one w stanie doprowadzić do wykształcenia określonej, pożądanej przez algorytm decyzji wyborczej u poszczególnych jednostek. Końcowa część rozważań ukazuje mechanizm zagrożeń i reakcji na taki stan rzeczy. Podstawowe wykorzystane metody to metody dogmatycznoprawna i teoretyczna oraz badania empiryczne związane z analizą treści publikowanych w sieci Internet.