Ewolucja litewskiego rozwiązania odnośnie do okręgu wyborczego dla wyborców głosujących za granicą - Juškevičiūtė-Vilienė, Agnė; Skotnicki, Krzysztof (Studia Wyborcze, 2025)
Litwa to jedno z państw, których największa liczba mieszkańców mieszka za granicą. Osoby takie zawsze mogły jednak uczestniczyć w wyborach do Sejmu, Prezydenta, a później również do Parlamentu Europejskigo. W tym celu w placówkach dyplomatycznych i konsularnych tworzone są obwody głosowania (lokale wyborcze). Głosy oddawane za granicą były wliczane do okręgu jednomandatowego, na terytorium którego znajduje się Sejm (okręg nr 1 Nowe Miasto (Naujamiesčio apygarda) w Wilnie). Liczba oddawanych w ten sposób głosów była jednak tak duża, że pojawiła się myśl o stworzeniu dla wyborców głosujących za granicą odrębnego jednomandatowego okręgu wyborczego. W tym celu w 2019 r. znowelizowano ustawę z 1992 r. o wyborach do Sejmu Republiki Litewskiej. Rozwiązanie to utrzymał Kodeks wyborczy z 2022 r. W artykule przedstawiono genezę utworzenia jednomandatowego okręgu wyborczego Litwinów na Świecie oraz szczegóły regulacji prawnej, a ponadto podano wyniki wyborów w tym okręgu w latach 2020 i 2024.