Postępowanie sądowe w sprawach związanych z rozpowszechnianiem nieprawdy w kampanii wyborczej: https://doi.org/10.26485/SW/2018/26/2 - Raźny, Paweł (Studia Wyborcze, 2018)
Obecność przepisów regulujących tzw. tryb wyborczy postępowania sądowego czyni zadość obowiązkowi państwa w zakresie stanowienia norm mających zapewnić uczciwość kampanii wyborczej, tak aby obywatele mogli podejmować rozsądne decyzje wyborcze oparte na prawdziwych informacjach, a jej aktywni uczestnicy mieli zagwarantowaną możliwość skutecznego dochodzenia ochrony dóbr osobistych, które mogłyby zostać naruszone w przypadku rozpowszechniania nieprawdy. Autor charakteryzuje okoliczności pozwalające wszcząć postępowanie w tym trybie, roszczenia przysługujące jego uczestnikom oraz konstrukcję procedury sądowej, która się na nie składa.